All black zonnepanelen

Uiterlijk is belangrijk

Veel mensen overwegen de aanschaf van zonnepanelen om meerdere redenen:

  • rendement van zonnepanelenAll black zonnepanelen
  • verlagen van elektriciteitsrekening
  • bijdrage aan het milieu → vermindering CO²
  • zelf stroom opwekken, dus minder afhankelijk

Maar dat de panelen er ook goed uit zien, wordt ook belangrijk gevonden!

Voor veel particulieren gelden de bekende ‘blauwe’ panelen als ontsierend, zeker wanneer de dakpannen grijs of zwart zijn. Maar ook bij een dak met rode dakpannen geeft men vaak de voorkeur aan all black zonnepanelen.

De ‘blauwe’ zonnepanelen zijn in feite poly-kristallijne panelen.  De grijze of zwarte panelen (vandaar de Engelstalige uitdrukking: All Black) zijn mono-kristallijne panelen. Mono-kristallijn verwijst naar een andere manier van produceren, die meer tijd kost en daardoor duurder is. Maar hoe groot is het verschil?

Prijs all black zonnepanelen

De afgelopen twee jaar is het aanbod aan all black zonnepanelen enorm toegenomen, juist omdat veel mensen de voorkeur geven aan zwarte panelen. De prijs is daardoor wel iets gedaald, maar is nu op een redelijk constant niveau terecht gekomen.
Zwarte zonnepanelen (all black) zijn gemiddeld 7 à 8% duurder dan de blauwe variant van hetzelfde merk.
Op een compleet systeem met 10 panelen (250 Wattpiek) bent u daardoor € 150,- tot
€ 200,- duurder uit.

Dat verklaart waarom de ‘blauwe’ poly-kristallijne panelen in hoog tempo plaats maken voor de all black zonnepanelen. Sinds kort biedt Solar Value u zwarte zonnepanelen voor dezelfde prijs waarvoor anderen poly-kristallijne panelen bieden. In Nijmegen valt die prijs nog lager uit door de beschikbaarheid van subsidie.

Kwaliteit en opbrengst panelen

Natuurlijk is er ook bij de all black panelen veel kwaliteitsverschil.
Duurtesten (Photon – Duitsland) wijzen uit dat de afstand tussen de top-panelen, middenmoot en achterblijvers in de orde van grootte van 3% tot 5% zit. Dat is veel. Op een systeem met een levensduur van 25 jaar, betekent dat € 400,- tot  € 700,- minder opbrengst.
Het prijsverschil in aanschaf weegt dus niet op tegen het verschil in opbrengst. Dat is de reden waarom wij selectief zijn in de keuze van onze A-merk panelen. Wij kiezen hoogwaardige panelen met een hoog rendement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.