Zwarte zonnepanelen

Prijsdaling zwarte zonnepanelen

In de afgelopen jaren zijn de prijzen fors gedaald. Dat komt door prijsdaling van de zonnepanelen, omvormers en montagematerieel. Maar maar ook doordat het rendement van de panelen is toegenomen. Vandaag de dag zijn panelen van 310 Wattpiek en meer heel normaal. Dat geldt voor mono-panelen, maar ook voor zwarte zonnepanelen. We zien dus dat het paneelrendement in 5 jaar tijd zo’n 20% is gestegen.

Naar verhouding daalt de kostprijs wanneer meer panelen worden geïnstalleerd. U ziet dat terug in een lagere prijs per Wattpiek.  En dus loopt het rendement op en de terugverdientijd terug bij meer panelen.

20 zwarte zonnepanelen
20 zwarte zonnepanelen – schaduw beheersen met optimizers

Hier ziet u een voorbeeld van een groter systeem op een woonhuis.
Om de invloed van schaduw (schoorsteen) te beperken zijn zogenaamde optimizers toegepast. Dat wordt ook wel een parallel-schakeling genoemd.
Zo’n parallel-schakeling biedt u ook een controle-middel op de goede werking van het systeem. Dat komt omdat u opbrengst per paneel kunt uitlezen en dus met elkaar kunt vergelijken. 

We zien dat meer klanten kiezen voor meer panelen in verband met airco, warmtepomp en/of elektrische auto.

Rendement en terugverdientijd

Wij berekenen de opbrengst en rendement op basis van de meest betrouwbare opbrengstcalculators . Die werken met een tienjarig gemiddelde. Daardoor kunnen we ook een goede voorspelling van de opbrengst geven.

Wat levert het u nu op? Een terugverdientijd die ligt tussen 5 en 7 jaar, afhankelijk van het aantal panelen.
Omdat de installatie zeker 25 jaar mee gaat, haalt u uw investering er dik uit. U verdient de kosten (na BTW-teruggave) 3 tot 4 keer terug.
U kunt het rendement ook vergelijken met bank- of beleggingsrente. Daarvoor kijken we naar het gemiddeld jaarlijks rendement (totaal rendement, gedeeld door 25 jaar, gedeeld door de kostprijs). Dat jaarlijks rendement ligt tussen 12 en 16 procent. Dat is ongekend hoog.

Ligging en hellingshoek

De meest ideale ligging is die op het Zuiden en een hellingshoek op een pannendak van 35 graden.
Nu zegt u misschien… dat heb ik niet. Maar een ligging tussen Oost-Zuid-Oost en West-Zuid-West levert een resultaat op dat daar niet veel voor onder doet. 
Zelfs bij een zuivere Oost-West ligging is het opbrengstpercentage in de praktijk zo’n 82 à 83% ten opzichte van een Zuid-ligging. Voor u betekent dit een terugverdientijd die 1 tot 1,5 jaar langer is. 
Daardoor is ook plaatsing op een plat dak heel goed mogelijk tegen weinig meerkosten.
Een plat dak heeft vaak als voordeel dat geen zwarte zonnepanelen nodig zijn, omdat de panelen niet in het zicht liggen. Dat heft de meerkosten van het montagemateriaal vaak weer op.

Installatie

Veel situaties zijn in de praktijk allesbehalve standaard. Dat geldt voor het legplan: dakkapel, schaduw, meerdere dakvlakken. Dat kan ook betrekking hebben op de elektrische installatie. Wijkt u situatie af, dan kunnen we daar meestal tegen geringe meerkosten aan tegemoet komen.
Denk daarbij aan een afwijkend legplan op het dak, uitbreiding of vervanging van de groepenkast, grotere afstand (dan 10 meter) tussen omvormer en groepenkast of meerdere muur- of dakdoorvoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.