Veel gestelde vragen

Is er nog subsidie beschikbaar ?

De landelijke subsidiepot is leeg. De overheid heeft aangegeven dat er geen nieuwe landelijke subsidie komt. De belangrijkste reden is dat subsidie -na de forse prijsdaling van de afgelopen jaren- niet langer nodig is om tot een snelle terugverdientijd en een goed rendement te komen. Een jaarlijks rendement van 10% of meer is ook zeer goed en vele malen beter dan het rendement dat met sparen kan worden bereikt.

Er zijn in het land nog een aantal gemeenten die wel subsidie bieden. Check de Energiesubsidiewijzer om duidelijkheid voor uw situatie te krijgen.

Type zonnepanelen: poly- of monokristallijn

Mono-kristallijne zonnepanelen worden op een andere manier geproduceerd dan poly-kristallijne panelen. Dat leidt tot een hogere kostprijs, maar daar staat tegenover dat deze panelen momenteel ook een ietwat hoger rendement (17% vs. 15%) rendement hebben. Ook behouden de mono-kristallijne panelen hun opbrengstvermogen wat beter dan de poly-kristallijne panelen (gemiddeld: 92% vs. 90% na 10 jaar en 82% vs. 80% na 25 jaar).

Een ander belangrijk verschil is het uiterlijk.
De zwarte panelen die momenteel worden toegepast, zijn bijna altijd van het mono-kristallijne type (de zgn. all-black panelen). De poly-kristallijne zonnepanelen hebben daarentegen het bekende blauwe uiterlijk.

Nieuwe elektriciteitsmeter nodig ?

U dient bij uw energieleverancier te melden dat u zonnepanelen heeft geïnstalleerd. Dat betekent niet dat u ook een nieuwe, zogenaamde digitale meter nodig heeft.

De meeste traditionele (analoge) meters zijn uitgerust met een draaischijf (de zogenaamde Ferrarismeter). Deze registreren niet hoeveel u produceert, maar draaien eenvoudig terug wanneer u per saldo meer produceert, dan u afneemt. Dat is vaak overdag het geval (zeker met veel zonnestraling).

Er zijn echter meters die niet goed om kunnen gaan met teruglevering van elektriciteit via zonnepanelen:

  • analoge meter zonder draaischijf;
  • draaischijfmeter met terugdraaivergrendeling.
    Komt zeer weinig voor. Maar wanneer u een gespiegelde ‘9’ op de meter ziet, dan is de kans groot dat de schijf niet terug kan draaien;
  • digitale meter zonder terugleverregistratie. Veelal zijn deze door Oxxio geplaatst.

Indien u een dergelijke meter heeft, dan dient u deze te laten vervangen, omdat de meter teruglevering niet registreert.

Vervanging van uw huidige elektriciteitsmeter is niet altijd kosteloos. Soms wordt dit door netbeheerders gratis gedaan, als u bent aangemeld via www.energieleveren.nl. Anders kost het € 67,76 (inclusief 21% BTW). Gecombineerde vervanging (met de gasmeter) kost
€ 72,60.

Digitale meter of registratie via eigen monitoring ?

Hoe kunt u bijhouden hoeveel uw zonnepanelen produceren?
Dat kan via de elektriciteitsmeter, de omvormer en/of via aanvullende monitoring.

In het geval van de elektriciteitsmeter is het van belang of u een analoge of digitale meter heeft. Bij een analoge meter (draaischijf) is het niet mogelijk vast te stellen hoeveel u per dag, maand of jaar produceert. De analoge meter maakt het alleen mogelijk vast te stellen (wanneer u dat zelf op vaste tijdstippen noteert) of u binnen een bepaald tijdvak netto elektriciteit teruglevert, dan wel afneemt van uw energieleverancier.
Een digitale meter houdt wel bij hoeveel u zelf produceert, maar maakt het niet mogelijk achteraf te analyseren hoeveel dit per dag, maand, seizoen is.

De omvormer heeft ook scherm waarop af te lezen is hoeveel geproduceerd wordt. De mogelijkheden om bij te houden hoeveel dit op bepaalde momenten (dagen, maanden, seizoenen) is en vergelijkingen in de tijd maken ontbreekt echter vaak.

Omvormers bieden doorgaans wel de mogelijkheid om via bluetooth of (draadloos) internet, de gegevens op een PC (steeds vaker ook mobiel of tablet) of apart display uit te lezen en te registreren. In dat geval is vaak ook aanmelding op een website (portal) mogelijk, waarbij de productiegegevens geregistreerd kunnen worden. Op een PC  of mobiele applicatie kunnen vaak uitdraaien per tijdvak (grafieken) en vergelijkingen worden uitgevoerd. Via zogenaamde portals op internet kunt u zelfs vaststellen hoe uw installatie presteert ten opzichte van andere vergelijkbare installaties.

Salderen en teruglevertarief ?

Met zonnepanelen voorziet u doorgaans -op jaarbasis- in een deel van uw eigen elektriciteitsverbruik. Dat houdt in dat u, naast de elektriciteit die u zelf opwekt, ook elektriciteit afneemt van uw energieleverancier.
Uw energieleverancier zal de stroom die u zelf opwekt, verrekenen met de stroom die u jaarlijks daar bovenop verbruikt: dat noemen we salderen. Mits u niet meer produceert dan u jaarlijks verbruikt, wordt de zelf opgewekte stroom tegen dezelfde prijs verrekend als de stroom die u afneemt van uw energieleverancier.
Produceert u meer dan u jaarlijks verbruikt, dan ontvangt u over de elektriciteit die u boven uw jaarverbruik levert een zogenaamd teruglevertarief. Dat tarief is veel lager dan de prijs waarmee gesaldeerd wordt (momenteel ca. € 0,23 per kWh). Het teruglevertarief van energieleveranciers varieert van € 0,06 tot € 0,09 per kWh.
Hiermee wordt duidelijk dat terugleveren boven uw jaarverbruik financieel onaantrekkelijk is.

Waarde van het huis en verkoopbaarheid ?

Door recent onderzoek (Motivaction) weten we meer over hoe Nederlanders tegen zonnepanelen aankijken.

Een derde van de Nederlanders is bereid meer te betalen voor een huis met zonnepanelen. Bovendien vindt 44 procent een huis met zonnepanelen aantrekkelijker om te kopen dan zonder zonnepanelen.

Bovendien is 46 procent van mening dat een huis met zonnepanelen in waarde stijgt. Die waardestijging heeft te maken met het vermogen om zelf energie op te wekken, waardoor ook het energielabel van de woning fors verbetert. Niet minder dan 30 procent van de bevraagden verwacht dat zonnepanelen voor een waardestijging van tenminste € 5000,- zorgt. Een ander onderzoek van de Universiteiten van Maastricht en Tilburg komt tot zelfs tot een hogere waardevermeerdering: gemiddeld € 6.000,-.  Het rapport kunt hier downloaden.

Als je dan bedenkt dat zonnepanelen, zonder subsidie, zich in ca. 10 jaar of minder laten terugverdienen, en je er 3x maal meer rendement op kan maken dan wanneer je je geld vast zet op de bank, dan is de keuze snel gemaakt.

Waarde van zonnevolgsystemen of trackers

Zonnevolgsystemen zijn vooral van waarde in twee gevallen:

  1. wanneer een geschikt dak of veld voor vaste opstelling van zonnepanelen ontbreekt, of niet groot genoeg zijn. Voor locaties op hoge breedte (België / Nederland) hebben enkelassige zonnevolgsystemen vaak een betere prijs/prestatieverhouding;
  2. op plaatsen waar de instralingshoek, gedurende een jaar sterk verschilt (kenmerkend voor locaties rond de evenaar), loont een twee-assig zonnevolgsysteem.

Duurproeven om de prestaties van zonnevolgsystemen te beoordelen zijn er niet veel.
Eén waardevol onderzoek is uitgevoerd op de Zonneweide te Lelystad (Acrres: 2011-2012). Een dubbelassig zonnevolgsysteem (Deger) had een 26% hogere opbrengst ten opzichte van vast gemonteerde zonnepanelen. Het enkelassige zonnevolgsysteem van Van der Valk leverde een 15% hogere opbrengst. Dat is weliswaar lager dan van het dubbelassige systeem, maar de lagere kostprijs van het enkelassige systeem leidde tot een aanzienlijk beter rendement.
De breedtegraad heeft, zoals hierboven aangegeven, een grote invloed op de opbrengst van zonnevolgsysteem. Zo stelde het gerenommeerde Duitse Fraunhofer-instituut in 2013 in een duurtest vast, dat dubbelassige zonnevolgsystemen van Deger in Zuid-Duitsland tot een 37% hogere opbrengst komen ten opzichte van vast gemonteerde zonnepanelen.

Meer met minderMVO Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.