Zwarte zonnepanelen

Prijsdaling

In de afgelopen jaren zijn de prijzen ca. 10% gedaald. Dat komt door prijsdaling van de zonnepanelen, omvormers en montagematerieel. Maar maar ook doordat het rendement van de panelen is toegenomen.
Samen met de BTW-teruggave op materialen én arbeid betekent dit een hoog financieel rendement en korte terugverdientijd.

Componenten: JA Solar panelen (265 Wattpiek All Black), Omnik omvormer, ClickFit montage-materiaal.

Benieuwd hoe dat eruit ziet?

Zwarte zonnepanelen 2015

Wij berekenen de opbrengst en rendement op basis van de meest betrouwbare opbrengstcalculator (PVplanner) . Die werkt met een tienjarig gemiddelde. Daardoor kunnen we ook een goede voorspelling van de opbrengst geven.

Naar verhouding daalt de kostprijs wanneer meer panelen worden geïnstalleerd. Dat ziet u terug in de Wattpiekprijs.  En dus loopt het rendement op en de terugverdientijd terug bij meer panelen.

Rendement en terugverdientijd

Wat levert het u nu op? Een terugverdientijd die ligt tussen 5 en 7 jaar, afhankelijk van het aantal panelen.
Omdat de installatie zeker 25 jaar mee gaat, haalt u uw investering er dik uit. U verdient de kosten (na BTW-teruggave) 3 tot 4 keer terug.
U kunt het rendement ook vergelijken met bank- of beleggingsrente. Daarvoor kijken we naar het gemiddeld jaarlijks rendement (totaal rendement, gedeeld door 25 jaar, gedeeld door de kostprijs). Dat jaarlijks rendement ligt tussen 12 en 16 procent. Dat is ongekend hoog.
Daardoor kunnen we met recht zeggen: kosten zonnepanelen …… bij ons ongekend laag.

Ligging en hellingshoek

Het plaatje in de tabel gaat uit van een gunstige situatie: ligging op het Zuiden en een hellingshoek op een pannendak van 30 graden.
Nu zegt u misschien… dat heb ik niet. Maar een ligging tussen Oost-Zuid-Oost en West-Zuid-West levert een resultaat op dat daar niet veel voor onder doet. Ook afwijking in hellingshoek doet daar niet zoveel aan af.
Daardoor is ook plaatsing op een plat dak heel goed mogelijk tegen weinig meerkosten.

Installatie

De genoemde prijzen zijn inclusief installatie, zowel van de zwarte zonnepanelen als de elektrische installatie. Dat voorziet in de meeste standaardsituaties. Wijkt u situatie af, dan kunnen we daar meestal tegen geringe meerkosten aan tegemoet komen.
Denk daarbij aan een afwijkend legplan op het dak, uitbreiding van de groepenkast, grotere afstand (dan 10 meter) tussen omvormer en groepenkast of meerdere muur- of dakdoorvoeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.